Deoarece multi pacienti care au apelat la serviciile noastre de traduceri medicale ne-au solicitat informatii despre obtinerea de fonduri pentru tratament in strainatate, am decis sa alcatuim acest mic ghid.
Pacientii care solicita efectuarea tratamentului in strainatate au doua optiuni pentru obtinerea finantarii tratamentului:
A. Pentru serviciile medicale incluse in pachetul de baza al CNAS – obtinerea de fonduri se efectueaza pe baza formularului E112
B. Pentru serviciile medicale care NU sunt incluse in pachetul de baza (de exemplu transplant) – obtinerea de fonduri se face de la Ministerul Sanatatii (mai multe informatii aici)
Pentru a putea beneficia de formularul E112 trebuie indeplinite TOATE conditiile de mai jos:
a) Clinica este localizata intr-o tara membra a Uniunii Europene
b) Clinica la care se solicita tratament trebuie obligatoriu sa aiba incheiat contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate din tara respectiva
c) Tratamentul pentru respectiva afectiune se afla pe lista serviciile medicale inscrise in pachetul de servicii de baza de care beneficiaza persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate din România
In situatia in care oricare dintre conditiile enumerate mai sus (a, b, c) nu sunt indeplinite se poate solicita tratament in strainatate prin alocarea de fonduri de la Ministerul Sanatatii (Ordinul 1011/2011).
Formularul E112 (conform Contract cadru nr. 324/2008)
Conditiile care trebuie indeplinite pentru accesarea de fonduri de la Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate pe baza formularului E112, pentru decontarea de servicii medicale incluse in pachetul de baza al CNAS
Pacientii pot beneficia de tratament in strainatate, in baza formularului E112, daca indeplinesc cumulativ doua conditii:
A) tratamentul respectiv trebuie sa faca parte obligatoriu din lista serviciilor medicale prevazute in pachetul de servicii de baza de care beneficiaza asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania
B) tratamentul respectiv sa nu poata fi efectuat in Romania in intervalul de timp necesar in mod normal, avand in vedere starea de sanatate a pacientului si evolutia prognozata a bolii.
ELIBERAREA FORMULARULUI NU POATE FI REFUZATA DACA SUNT INDEPLINITE CELE DOUA CONDITII!!!
Pentru intocmirea dosarului trebuie parcurse urmatoarele etape:
1) Acordul prealabil al medicului curant pentru efectuarea tratamentului in strainatate. IMPORTANT: Medicul sau unitatea sanitara care isi da acordul trebuie sa fie in relatii contractuale cu o Casa de Asigurari de Sanatate din Romania.
2) Traducerea documentelor medicale in limba oficiala a tarii unde se merge la tratament (bilet de iesire din spital, analize medicale, rapoarte medicale, rezultate examene histopatologice, RMN, CT, PET/CT, buletine radiologice, buletine ecografice, etc.) Este recomandat sa se efectueze traducerea documentelor medicale in cadrul unui birou specializat in traduceri medicale.
3) Documentele se trimit in strainatate la medicul care urmeaza sa se ocupe de caz, scanate, pe email. IMPORTANT: medicul respectiv trebuie anuntat si telefonic pentru a avea in vedere emailul dvs. In email trebuie sa solicitati ACCEPTUL pentru tratament si un COST ESTIMATIV COMPLET al investigatiilor si tratamentului/interventiilor chirurgicale.
4) Medicul din strainatate trebuie sa va trimita acceptul clinicii respective iar documentul trebuie sa contina semnatura si parafa medicului care va prelua cazul precum si ştampila unitatii sanitare respective. In acest document trebuie precizate urmatoarele:
• medicul si conducerea spitalului sunt de acord sa efectueze tratamentul/interventia de care aveti nevoie
• sa evidentieze necesitatea efectuarii tratamentului/interventiei
• deplasarea pacientului in strainatate nu ii pune in pericol sanatatea si viata
• sa precizeze perioada in care pacientul este programat. Este de preferat ca aceasta programare sa fie peste 3-5 luni deoarece este posibil sa nu obtineti formularul E112 in timp util.
• costul estimativ al tratamentului/interventiei (costurile transportului si cazarea apartinatorilor trebuie suportate de catre pacient)
5) Traducerea medicala legalizata a acceptului clinicii din strainatate (UE)
6) Cu aceasta traducere legalizata mergeti la medicul curant din Romania (Atentie: nu lasati originalul traducerii legalizate la medic deoarece veti avea nevoie de el la CNAS, puteti lasa o copie) care urmeaza sa va redacteze un raport medical (tipizat) in care trebuie precizate urmatoarele:
• recomandare medicala pentru efectuarea tratamenului respectiv
• tratamentul necesar pacientului se afla pe lista serviciilor medicale din pachetul de servicii de baza de care beneficiaza persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania.
IMPORTANT: trebuie incercuita litera a) de la punctul 7 al raportului medical.
• faptul ca acest tratament nu poate fi efectuat intr-un interval de timp corespunzator, avand in vedere starea de sanatate a pacientului si evolutia prognozata a bolii.
IMPORTANT: trebuie incercuita litera b) de la punctul 7 al raportului medical.
• trebuie sa precizeze explicit si argumentat motivele pentru care serviciile medicale respective nu pot fi efectuate intr-un interval de timp corespunzator intr-o unitate sanitara din Romania.
• deplasarea pacientului in strainatate nu compromite starea de sanatate a acestuia (trebuie incercuita litera c) de la punctul 7 al raportului medical).
• perioada maxima in care este indicata aplicarea serviciului medical (trebuie incercuita litera d) de la punctul 7 al raportului medical).
• raportul medical trebuie datat, semnat si stampilat si trebuie sa contina: tara, orasul, spitalul unde urmeaza sa se efectueze tratamentul/interventia si perioada in care este programat pacientul
7) Intocmiti un dosar care trebuie depus la Casa de Asigurari de Sanatate de care apartineti si cuprinde urmatoarele:
Pentru adulti:
1) Cerere tip de eliberare a formularului E112 (aveti model aici)
2) Carte de identitate beneficiar (copie + original pentru conformitate)
3) Carte de identitate si procura legalizata la notariat, pentru situatia in care cererea este depusa de alta persoana in numele beneficiarului
4) Adeverinta de asigurat de la Casa de Asigurari de Sanatate cu care pacientul are incheiat contract
5) Copii ale documentelor medicale
6) Raport medical tipizat, in original (completat de medicul curant), (aveti model aici)
7) Acceptul clinicii din strainatate (UE/SEE) unde urmeaza sa se efectueze prestatiile medicale, cu mentionarea obligatorie a perioadei in care va fi efectuat tratamentul, (original + traducere legalizata)
Pentru copii:
1) Cerere tip de eliberare a formularului E112 (aveti model aici)
2) Certificat de nastere sau carte de identitate (copie + original pentru conformitate)
3) Carte de identitate a ambilor parinti (copie + original pentru conformitate)
4) Adeverintele de asigurat ale parintilor, de la Casa de Asigurari de Sanatate cu care au incheiat contract
5) Copii ale documentelor medicale
6) Raport medical tipizat, in original (completat de medicul curant), (aveti model aici)
7) Acceptul clinicii din strainatate (UE/SEE) unde urmeaza sa se efectueze prestatiile medicale, cu mentionarea obligatorie a perioadei in care va fi efectuat tratamentul, (original + traducere legalizata)
IMPORTANT: Cerea tip se depune la registratura CNAS si trebuie sa solicitati obligatoriu sa va elibereze un numar de inregistrare.
Dupa inregistrarea cererii CNAS va analiza cererea astfel:
1) se verifica statutul de asigurat al persoanei solicitante
2) daca persoana este asigurata se trece la analiza dosarului medical si se va verifica indeplinirea celor 2 conditii (faptul ca tratamentul face parte din serviciile de baza si faptul ca nu poate fi aplicat in timp util)
3) daca se constata indeplinirea celor 2 conditii se va elibera formularul E112 in 2 exemplare, din care unul se pastreaza la institutia emitenta si al doilea se va comunica persoanei solicitante.
IMPORTANT:
– Regula este ca formularul E112 se elibereaza inainte de plecarea pacientului beneficiar la tratament. Formularul poate fi emis si dupa plecarea pacientului, in caz de forta majora, in situatia in care nu a putut fi eliberat anticipat iar contravaloarea serviciilor medicale nu a fost achitata. In aceasta situatie, casa de asigurari de sanatate intocmeste un referat prin care se argumenteaza si se justifica situatia de forta majora, document ce va sta la baza eliberarii formularului E112.
– Contravaloarea serviciilor medicale efectuate in baza formularului E112 se poate deconta numai intre institutii pe baza de facturi (formular E125).
Formularul E 112 se emite pentru două categorii de persoane:
• Persoane care beneficiaza de asigurare de boala si maternitate in Romania si solicita caselor de asigurari de sanatate cu care au incheiat contracte de asigurare, transferul temporar sau definitiv al resedintei lor pe teritoriul altui stat membru UE/SEE;
• Persoanele care sunt autorizate de catre casele de asigurari de sanatate sa se deplaseze intr-un alt stat membru UE/SEE pentru a primi un tratament medical.
Informatiile cuprinse in acest ghid sunt neoficiale si trebuie tratate ca atare. Pentru informatii oficiale va rugam sa contactati CNAS.
Documente tipizate:
Cerere-Tip-Formular E112
Raport-medical-Formular-E112
Formular-E112
Surse:
www.salveazavieti.ro
www.fundatiadanvoiculescu.ro
www.cnas.ro